top of page

Project VLOG

Zuivel | Engineering | Processing

In de herfst van 2017 is het besluit genomen om op de locatie Workum te investeren in verwerking van VLOG melk naar kaas. De naam VLOG komt van een Duitse vereniging (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik) die verantwoordelijk is voor de certificatie en uitgifte van het “Ohne Gentechnik” label. Friesland Campina Workum kan, na afronding van dit project, kaas maken van melk, geleverd door melkveehouders die diervoeding gebruiken welke aan dit label voldoet. Om deze melk gescheiden van de reguliere melk te kunnen verwerken tot de bewuste kaas, is het nodig om een aparte melkstroom te creëren in de fabriek en te zorgen dat deze niet vermengt wordt met reguliere melk. Om dit te realiseren is er een separate, bewaakte losplaats gekomen en wordt de rauwe VLOG melk in een eigen tank opgeslagen.

 

In maart is het project opgeleverd, het VLOG certificaat is gehaald. Momenteel wordt er volop kaas van VLOG melk geproduceerd en er is inmiddels budget vrijgemaakt voor het verder uitbreiden van de capaciteit voor “VLOG kaas”.

Momenteel legt Strukton de laatste hand aan het automatiseren van de scheiding van de diverse melkstromen binnen kaasfabriek Workum. Het proces is qua inrichting al klaar voor het scheiden van diverse stromen. Deze scheiding wordt gerealiseerd door het gebruik van de juiste afsluiters op de juiste posities en is ingegeven door de reinigbaarheid van de diverse installaties. De automatisering was echter nog ingesteld op het ontvangen van 1 soort melk (en met hierboven omschreven proces voor een tweede soort). Nu wordt het mogelijk om verschillende melksoorten over alle processen te sturen, waarbij de automatisering erop let dat de juiste scheidingen tussen de verschillende melksoorten wordt gemaakt.

Project VLOG

Project VLOG

Video afspelen
bottom of page